Spin-out virksomhed solgt for 444 millioner – Københavns Universitet

Erhvervssamarbejde > Cases > Cases forskning > Spin-out virksomhed so...

Spin-out virksomhed solgt for 444 millioner kroner


Forskere:
Professor Kristian Helin og hans forskergruppe på BRIC

Samarbejdspartnere:
EpiTherapeutics og siden Gilead.

Resultat:
Et biotekfirma, der arbejder på at omsætte den nyeste kræftforskning til lægemidler. I 2015 solgt for 444 millioner til en stor amerikansk virksomhed.

Historien:
I maj 2015 blev den syv år gamle biotekvirksomheden EpiTherapeutics solgt for et kontant beløb på 444 millioner kr. til den amerikanske lægemiddelgigant Gilead. EpiTherapeutics blev startet som udløber af forskningen som professor Kristian Helin og hans forskningsgruppe på Biotech Research and Innovation Centre (BRIC).

Helin er en af de dygtigste og mest velansete forskere indenfor kræftbiologi. Ikke blot i Danmark, men i verden. I ni år var han forskningsleder på Det Europæiske Institut for Onkologi i Milano og igennem de sidste elleve år, har han stået i spidsen for BRIC ved Københavns Universitet.

Men det er ikke kun de akademiske meritter, som fylder ambitionerne for den 52-årige professor og molekylærbiolog. Han finder en særlig værdi i omsætte stærk grundvidenskabelig forskning til en egentlig anvendelse.

- Det er jo en af de ting, som man går og drømmer om, når man arbejder med det samme område igennem flere år. At se ens arbejde gøre en forskel, også udenfor forskningsverdenen, fortæller Helin.

For Kristian Helin betyder det at omsætte sin forskning til udvikling af nye lægemidler i kampen mod kræft. Det er et mål, som han arbejdede sig frem mod i tæt samspil med industrielle forskningsmiljøer, og som i sidste ende førte til etableringen af EpiTherapeutics i 2008.

- Vi startede virksomheden med hjælp fra Københavns Universitet, fordi vi også har et kommercielt fokus. Jeg tror på, at når man ser muligheden for at skabe noget baseret på sin forskning, som kan anvendes, og i dette tilfælde måske kurere syge mennesker, så skal man forfølge det, forklarer Kristian Helin.

Med salget til den amerikanske gigant er forskningen bag EpiTherapeutics rykket et stort skridt nærmere udformningen af det konkrete lægemiddel, som Helin drømmer om.

Afgående direktør for EpiTherapeutics Martin Bonde sagde efter salget:

- Jeg er meget glad for at stå i spidsen for det hold, der har taget langhåret forskning og oversat det til noget meget konkret i form af en lægemiddelkandidat og noget værdi, som et af verdens absolut førende firmaer har villet betale for.