KU indgår i strategisk samarbejde med GSK – Københavns Universitet

Erhvervssamarbejde > Cases > Cases forskning > Strategisk samarbejde

Nyt medicinalsamarbejde skal fastholde sundhedsforskning i Danmark

Københavns Universitet indgår banebrydende strategisk samarbejde med Region Hovedstaden og den britiske medicinalgigant GlaxoSmithKline.

Strategisk samarbejde GSK

Fotograf: Rune Evensen

Et nyt 5-årigt strategisk forskningssamarbejde mellem Københavns Universitet (KU), Region Hovedstaden og den britiske medicinalkoncern GlaxoSmithKline (GSK) skal fastholde og optimere et dansk klinisk forskningsmiljø i verdensklasse.

Samarbejdet er det første af sin slags på dansk jord, og GSK har kun en gang tidligere indgået et lignende samarbejde i Irland.

Danske arbejdspladser og bedre patientbehandling

Formålet er at skabe et mere smidigt samarbejde omkring forskningsprojekter på bl.a.  hiv/AIDS-, astma- og kræftområdet. Hvis konstruktionen bærer frugt, vil det på sigt kunne betyde danske arbejdspladser og bedre patientbehandling.

"Vi vil vende den negative udvikling, hvor flere og flere kliniske forsøg finder sted i udlandet. Ved at skabe gode rammer for klinisk forskning sikrer vi ikke blot vores patienter tidligere adgang til de nyeste lægemidler, men danner også grundlag for at bevare og skabe nye arbejdspladser i medicinalindustrien i Hovedstaden," siger Kim Høgh, koncerndirektør i Region Hovedstaden.

Samarbejdsaftalen mellem GSK, KU og Region Hovedstaden er tænkt som en ”skabelon,” der også kan anvendes i forhold til eventuelle fremtidige samarbejder med andre medicinalfimaer.

Thomas Bjørnholm, prorektor ved Københavns Universitet, ser store perspektiver for det strategiske samarbejde:

"Aftalen vil skabe nye innovative samarbejder mellem Københavns Universitets stærke forskningsområder indenfor sundheds- og naturvidenskab og GlaxoSmithKline. Koblet med et tæt samarbejde med Region Hovedstaden giver det store muligheder for nye behandlingsformer."

Danske forskningsmiljøer i verdensklasse

Birgit-Yvonne Reimann, administrerende direktør for GlaxoSmithKline, ser frem til samarbejdet med hovedstadsregionens sundhedsforskere:

"Region Hovedstaden og Københavns Universitet råder over forskningsmiljøer i verdensklasse, og Danmark ligger i top 5 på GlaxoSmithKlines interne rangliste over lande, hvor det er godt at forske. Derfor ser vi et stort potentiale i samarbejdsaftalen, og som forskningsbaseret virksomhed er vi naturligvis interesserede i at vedligeholde og udvikle et stærkt forskningsmiljø," siger Birgit-Yvonne Reimann.

KU samarbejder i forvejen med de store danske medicinselskaber fx Novo Nordisk og Lundbeck, og den nye internationale forskningssamarbejdsaftale spås ligeledes at kunne løfte forskningen til et endnu højere niveau – og rent faktisk føre til noget.

"Vi håber, at aftalen munder ud i en række konkrete samarbejder med udgangspunkt i den stærke grundforskning, der foregår her på universitetet, og ser gerne, at forskningen munder ud i konkrete behandlingstilbud," siger Anna Haldrup, vicedirektør for Forskning & Innovation på KU.