Fra opfindelse til fabrik – Københavns Universitet

Videresend til en ven Resize Print Bookmark and Share

Erhvervssamarbejde > Cases > Cases forskning > Fra opfindelse til fabrik

Fra opfindelse til fabrik

Område:
Fødevarevidenskab (Institut for Fødevarevidenskab)

Forsker:
Keld Ejdrup Markedal, Jens Christian Sørensen

Samarbejdspartner:
Agro Korn A/S og Hornsyld Købmandsgaard A/S

Resultat:
En ny metode til at udvinde protein til dyrefoder, og en ny fabrik til 100 millioner kr., der skal benytte metoden.

Historien:
Planteprotein er en af de vigtigste bestanddele i menneskers og dyrs føde – både til at opbygge kroppen og holde motoren i gang - men det halter med at udnyttepotentialet i planteprotein godt nok. Og det haster.

Ikke mindst i disse tider, hvor verdens landbrugsarealer i stigende grad beplantes med afgrøder til fødevarer, foder og biobrændsel. Derfor er der brug for effektiv udnyttelse af vores planter.

Lektor Keld Ejdrup Markedal, lektor Jens Christian Sørensen og docent emeritus
Hilmer Sørensen fra Institut for Fødevarevidenskab på SCIENCE har fundet en
del af svaret. Forskerne har opfundet en smart og meget effektiv metode til at udvinde protein fra bælgplanter på - lige fra vores hjemlige afgrøde lupin og til soyabønner, som bruges til fødevarer og foder i store dele af verden.

KU har indgået et samarbejde med Agro Korn A/S og Hornsyld Købmandsgaard
A/S, og en fabrik til ikke mindre end 100 millioner kr. opføres i Hornsyld
i Jylland. Fabrikken vil både skabe produktion, eksport og arbejdspladser. Dens produktion vil have en anslået årlig omsætning på 350 mio. kr.