Den dobbelt-kamrede sprøjte skaber ny virksomhed – Københavns Universitet

Erhvervssamarbejde > Cases > Cases forskning > Den dobbelt-kamrede sp...

Den dobbelt-kamrede sprøjte skaber ny virksomhed

Område:

Medilets dobbeltkammersprøjte. © Medilet

Medilets dobbeltkammersprøjte. © Medilet

Farmaceutisk teknologi og drug delivery

Forskere:

Daniel Bar-Shalom

Samarbejdspartnere:

Copenhagen Spin-Outs, Bioneer: FARMA

Resultat:

En ny biotek-virksomhed med en allerede interesseret kundekreds

Historien:

Den dobbelt-kamrede Dualet-sprøjte er opfundet og udviklet af lektor Daniel Bar-Shalom, med hjælp fra ingeniørassistent Lasse Johansson fra Institut for Farmaci. De to kamre giver mulighed for eksempelvis at blande et frysetørret medicinstof med en leveringsvæske umiddelbart inden sprøjten skal anvendes. Det betyder, at medicinen ikke behøver at lægge på køl. Kammeret med medicin monteres inden brug, og kan derfor leveres klar til brug, og uden at patienten selv skal dosere medicinen.

Den erfarne biotek-entreprenør Jan Quistgaard havde i gennem et år været mentor for Copenhagen Spin-Outs, og det var i den sammenhæng, at han blev interesseret i opfindelsen. Han vurderede, at Dualet-sprøjten, havde et stort markedspotentiale uden nævneværdige konkurrenter. Og som et instrument og ikke et biofarmaceutisk produkt, kunne den komme hurtigt ud på markedet.

Jan Quistgaard er nu direktør for virksomheden Medilet, der sælger Dualet-sprøjten videre, og der er allerede flere interesserede kunder til produktet.

Medilet er den første virksomhed, som er opstået på baggrund af Bioneer: FARMA, et samarbejde som har kørt siden 2007 mellem Københavns Universitet og GTS-instituttet Bioneer. Dualet-sprøjtens opfinder Daniel Bar-Shalom deler sin tid mellem de to institutioner, der ligeledes deler de intellektuelle rettigheder til den teknologi, som samarbejdet kaster af sig.

Sven Frøkjær, Prodekan for Erhvervssamarbejde på det Sundhedsvidenskabelige Fakultet karakteriserer processen omkring Medilet som et godt eksempel på, hvor frugtbart det er at have partnerskaber med faste rammer, når man skal arbejde med kommercialisering af forskning.